Implementacija direktive EU 2002/59/EC u nacionalna zakonodavstva

U Lisabonu je, u periodu od 7 – 8 oktobra 2008. godine, u organizaciji EMSA-e (Evropska agencija za pomorsku sigurnost) održana obuka za implementaciju direktive 2002/59/EC (Directive 2000/59/EC). Obuci su prisustvovali predstavnici Uprave pomorske sigurnosti Radonjić Kap. Vladan iz odsjeka za traganje i spašavanje na moru i Kapidani Nexhat iz tehničkog odsjeka.   

Cilj obuke je bio objašnjenje navedene direktive i načina njene primjene. Obuka se sastojala iz dva dijela. Prvi dio odnosio se na tehničke detalje i zahtijeve vezane za uspostavu VTS (Vessel Traffic System). Drugi dio se bavio mjestom zaklona (place of refuge) što je obaveza svake države koja pristupa EU.

Nakon potonuća broda Erica javila se ideja i potreba o kontroli prolaska brodova vodama članica Evropske Unije, sa ciljem veće bezbjednosti i brže reakcije u slučaju pomorske nezgode. Razmatrani su tehnički detalji koji omogućavaju tu kontrolu, a koji se prema direktivi moraju primjeniti kako na obalnim stanicama (funkcionalna mreža za potrebe sistema, VTS, SafeSeeNet)  tako i na brodovima (AIS, VDR).

Drugi dan seminara se bavio određivanjem mjesta zaklona od strane države članice EU. Taj morski prostor, teritorijalnog mora države,  bi omogućavao brodovima koji se nalaze u neposrednoj opasnosti da se tu sklone ili ukoliko je došlo do havarije da se nastale posljedice smanje.  Prilikom odabira ovog mjesta nadležna državna administracija mora voditi računa o uticaju prirodnih faktora i opremljenosti obale u zaleđu. Na primjeru Hrvatske vidjeli smo da mjesto zaklona mogu biti sve luke i zalivi na hrvatskom primorju. U zavisnosti od veličine broda, tipa tereta kao i vrste nezgode zavisi koja će se mjesto zaklona koristiti. Da  bi olakšali izbor mjesta zaklona, od starne Hrvatskog Hidrografskog Instituta urađen je softver koji u mnogome olakšava posao MRCC Rijeci koja je određena kao stanica za pružanje pomoći pri pomorskim nezgodama.

Za više informacije obratite se na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP