Podaci sa crnogorskog LRIT Data centra se ustupaju NATO i snagama EU NAVFOR

Rezolucijom IMOa MSC 298(87), svtorene su mogućnosti da se LRIT informacije distribuiraju prema NATO snagama i združenim evropskim snagama koje djeluju u Adenskom zalivu i zapadnom dijelu Indijskog okeana sa namjerom da spriječe pirateriju u tom području.

Države zastave koje su uspostavile LRIT Data Centre mogu da distribuiraju LRIT podatke prema NATO i EU NAVFOR na dobrovoljnoj osnovi ukoliko to one smatraju potrebnim. Sve države zastavne mogu samostalno odlučivati dali će neka od vojnih snaga dobijati LRIT podatke, a takođe mogu odlučivati I koje vojne snage će dobiti te podatke. 

Trenutno postoje dvije vojne snage kojima se mogu distribuirati LRIT podaci: NATO i EU NAVFOR.

Uprava pomorske sigurnosti je dobila zahtijev od NATO i EU NAVFOR za dobijanje podataka sa crnogorskog LRIT Data Centra. Imajući na umu napore i posvećenost Vlade Crne Gore prema evroatlanskim integracijama, Uprava pomorske sigurnosti je preduzela potrebne aktivnosti kako bi realizovala distribuciju LRIT podataka sa crnogorskog Data Centra prema NATO I EU NAVFOR. Nakon preduzetih aktivnosti, prijem LRIT podataka sa crnogorskog LRIT Data Centra je potvrđen od strane NATO i EU NAVFOR.

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP