Plutača za obilježavanje nove usamljene opasnosti na moru

Sa ciljem obezbjeđivanja sigurne plovidbe u akvatorijumu Luke Kotor, Uprava pomorske sigurnosti će ovih dana realizovati projekat nabavke plutače za obilježavanje nove usamljene opasnosti na moru, čija se instalacija očekuje narednih dana nakon prispjeća iste 8. Avgusta u Luku Kotor.

 

Naime, uslijed vremenskih nepogoda tokom zimskog perioda, uvećan je već postojeći pješčani nasip kojeg je nanijela rijeka Škudra u Kotorskom zalivu. Shodno inicijalnom dopisu Lučke kapetanije Kotor službenici Uprave pomorske sigurnosti su u aprilu mjesecu ove godine izašli na teren i konstatovali postojanje pješčanog nanosa površine od oko 200 m2 na ušću rijeke Škudre u more. Nanos je do sada bio obilježen privremenom graničnom plutačom crveno-bijele boje postavljene na zapadnoj strani spruda , na nekih 50 metara od obale.

Obzirom da ista nije zadovoljavala međunarodne standarde IALA(International Association of Lighthouse Authorities) preporuke O-133, odmah se pristupilo nabavci adekvatne plutače. Plutača će imati dnevne i noćne oznake i omogućiti vidljivost sa broda u svako doba dana i noći.

U predhodno postignutom dogovoru sa Lukom Kotor, ista će direktno izvršiti instalaciju plutače. Kompletiranje posla, ako sve bude išlo po planu, se očekuje u subotu 10.08.2013. godine.

Ovim projektom će se obezbijediti sigurno uplovljenje i isplovljenje brodova ka/sa operativne obale Luke Kotor, čiji je broj od početka godine do jula mjesec zabilježio porast od 14.5% (odnosno 23 broda više) u odnosu na predhodnu 2012. godinu .

Tehnicka specifikacija plutace       

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP