Posjeta predstavnika Uprave kompaniji za zaštitu mora od zagađenja sa brodova „Castalia Consorzio Stabile S.c.p. A.“ iz Rima

U Rimu (Italija) je, u periodu od 7. do 8. oktobra 2014., u organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine iz Podgorice, obavljena posjeta kompanije „Castalia Consorzio Stabile S.c.p.A.“ iz Rima i upoznavanje sa njenim kapacitetima po pitanju zaštite mora od zagađenja sa brodova i platformi.

Izlivanje ulja na moru je hitna situacija koja zahtijeva brzo reagovanje. Prvih par sati nakon izlivanja ulja je vremenski period u kojem može da se spriječi širenje uljne mrlje i umanje posljedice zagađenja. Imajući u vidu dužinu obale i pozicije područja u kojima bi moglo doći od izlivanja ulja, na osnovu studije procjene rizika, a uzimajući u obzir postojeću opremu i sredstva za hitno reagovanje u vlasništvu Uprave pomorske sigurnosti, kao i činjenice da su u proceduri odobrenja za vršenje usluga istraživanja i eksploatacije ugljovodonika iz podmorja Crne Gore, potrebno je upoznati kapacitete renomiranih kompanija u okruženju koje se bave sprečavanjem, smanjenjem i otklanjanjem posljedica zagađenja mora sa brodova i platformi.

Tokom posjete predstavnici Uprave i ostali članovi tima održali su sastanak sa najvišim rukovodiocima kompanije, gdje su bili u prilici da se upoznaju sa njihovim kapacitetima po pitanju zaštite mora od zagađenja sa brodova. Tokom posjete domaćin je organizovao posjetu njihovih kapaciteta u Ćivitavekiji, odnosno posjetu magacinima sa opremom za hitno reagovanje, kao i posjetu njihovom brodu za prikupljanje, skladištenje, transfer i transport prikupljenog ulja i zauljanog otpada. Kompanija takođe obezbjeđuje usluge po pitanju obuke ljudstva po ovom pitanju.

Kompanija „Castalia Consorzio Stabile S.c.p.A.“ iz Rima svoje usluge pruža Ministarstvu životne sredine i zaštite kopna i mora Italije i Evropskoj agenciji za pomorsku sigurnost (EMSA).

100 6046

100 6074

 

 

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP