Program tehničke pomoći EMSA, Lisabon, 10. februar 2016.

U Lisabonu je, dana 10. februara 2016. godine, u organizaciji Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), održan Prvi sastanak (Kick-off Meeting) sa ciljem zajedničkog utvrđivanja programa tehničke pomoći EMSA zemaljama koje su u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji za naredni period od 30 mjeseci.

Program tehničke pomoći finansiran je od strane Evopske Komisije, i dio je Projekta koji se odnosi na pružanje tehničke pomoći Evropske Unije IPA zemljama, odnosno zemljama predpristupne pomoći, u koje spada i Crna Gora.

Projekat se odnosi pružanje tehničke pomoći iz oblasti pomorske sigurnosti i bezbjednosti, zaštite morske sredine, obrazovanja i sertifikacije pomoraca, istrage pomorskih nezgoda i pravnih pitanja.

Sastanku su prisustvovali Kap. Vladan Radonjić, v.d. generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj, u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja, i Kap. Predrag Ratković, Samostalni savjetnik I, u Upravi pomorske sigurnosti.

 

slika

 

Nakon završenog Kick-off Meeting-a, iskoristili smo priliku da se u prostorijama EMSA sastanemo sa gospođom Monikom Malinski iz Odjeljenja za primjenu STCW konvencije u zemljama Evropske unije i zemljama van Evropske unije čiji je obrazovni sistem prepoznat kao adekvatan od strane Evropske komisije. U dvočasovnom razgovoru dobili smo pohvalne ocijene o izuzetnom napretku postignutom od momenta posljednje kontrole koja je bila krajem marta 2015. godine. Pohvalne ocijene su prenesene i predstavnicima Evropske komisije, koji će uz podneseni Izvještaj EMSA, pripremljeni Korektivni akcioni plan Ministarstva saobraćaja i pomorstva i dostavljene dokaze o ispunjenosti pojedinih tačaka Plana dati instrukcije i dalje korake za povratak Crne Gore na Bijelu listu Evropske komisije.

 

slikaa

 

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP