Vježba „Luka Kotor 2016“

Dana 14.03.2016. godine u Luci Kotor održana je inter-resorna vježba pod nazivom „Luka Kotor 2016“, koja je imala za cilj da testira kapacitete Crne Gore po pitanju zaštite mora od zagađenja uljem sa plovnih objekata. Ova i slične vježbe imaju za cilj da se testiraju procedure, uvježbanost ljudstva, funkcionalnost opreme i sredstava, ali i utvrde nedostaci, u cilju unaprijeđena nacionalnog sistema za hitno reagovanje.

LukaKO1

Uprava pomorske sigurnosti, kao nosilac ove vježbe, Mornarica Vojske Crne Gore i Sektor granične policije MUP-a, a u skladu sa obavezama definisanim Nacionalnim planom za hitno reagovanje i nedavno potpisanim Sporazumom o međusobnoj saradnji, potvrdili su da je samo jedan poziv u pomoć bio dovoljan da se ove institucije, po utvrđenim procedurama, aktiviraju i u koordinisanoj akciji uspješno ispune zadatke sprečavanja, smanjenja i otklanjanja posljedica zagađenja mora uljem, kao i traganja i spasavanja na moru, spasavanja lica iz mora i njihovog zbrinjavanja, a u isto vrijeme asistiraju Luci Kotor u akciji gašenja požara.

LukaKO3

U cilju jačanja institucionalne saradnje, po prvi put ove godine u vježbi su učestvovali predstavnici Regionalnog centra za obuku ronilaca za podvodno razminiranje iz Bijele, u dijelu koji se odnosi na akcije spasavanja povrijeđenih lica iz mora i pregleda podvodnog dijela broda. U dijelu koji se odnosi na sigurnosno regulisanje pomorskog saobraćaja, svoje zadatke su više nego uspiješno obavile Lučka kapetanija Kotor i Inspekcija sigurnosti plovidbe Kotor.

LukaKO2

Vježba „Luka Kotor 2016“ pokazala je da je Crna Gora institucionalno spremna da operativno odgovori na izazove, da, osim obučenoga ljudstva, ima u svom vlasništvu zavidnu opremu i sredstva, i da, kroz razvijanje institucionalne saradnje, konstantno radi na jačanju nacionalnog sistema za hitno reagovanje.

Zahvaljujemo i predstavnicima Luke Kotor, Službe zaštite i spasavanja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kao i članovima posade broda „Artemis“, na svom doprinosu na uspješnoj realizaciji Vježbe.

LukaKO4

 

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP