TAIEX Studijska posjeta Pomorskoj administraciji Švedske

U saradnji sa TAIEX programom podrške Evropske komisije, Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore organizovala je Studijsku posjetu za svoje predstavnike Pomorskoj administraciji Švedske, u periodu od 01.aprila do 05. aprila 2019.

slika4

Na studijskoj posjeti učestvovali su: direktor Safet Kočan, pomoćnik direktora Nexhat Kapidani i načelnik sektora za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, Žarko Lukšić. Glavna tema studijske posjete je bila proces vršenja nadzora i kontrole pomorskog saobraćaja i priprema tehničke specifikacije za drugu fazu VTMIS projekta. Domaćini su predstavili svoje sisteme i iskustvo kroz razgovor o konkretnim primjerima iz prakse u sprovođenju kontrole i nadzora pomorskog saobraćaja. 

slika1

Tokom studijske posjete, predstavnici Uprave pomorske sigurnosti sastali su se i sa pomoćnikom direktora Pomorske administracije Švedske, g. Ove Erikssonom, koji je istakao značaj nastavka saradnje u oblasti pomorske sigurnosti gdje su dogovoreni dalji koraci u razmijeni iskustava, zajedničkim obukama i zajedničko ušešće u razvojnim i istraživačkim projektima finansiranih sredstvima EU. Učesnici su imali mogućnost posjetiti VTS centar u Malmeu, testirati opremu za traganje i spašavanje na moru, kao i posjetiti glavnu kancelariju u Norrköping.

slika2

Ova Studijska posjeta od izuzetnog je značaja, radi razmjene praktičnih iskustava, kao i pripreme prestojeće druge faze VTMIS projekta. Znanja stečena kroz ovu posjetu direktno će se primjeniti u procesu sprovođenja kontrole i nadzora pomorskog saobraćaja i unapređenja postojećeg VTMIS sistema.

slika3

 

 


 

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP