Održano Savjetovanje na temu “Luke i plovni putevi”: POWA 2012 - Zagreb

img_147811U Zagrebu je, 27. Septembra 2012. godine, održano 7. međunarodno naučno savjetovanje POWA (Port and Waterways) 2012, sa temom "Luke i plovni putevi".

 

 

 

Savjetovanje se održalo u prostorijama Hrvatske gospodarske komore. Organizatori ovogodišnjeg savjetovanja su Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska gospodarska komora i Klaster intermodalnog prevoza pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Međunarodna komisija za sliv rijeke Save. Međunarodno naučno savjetovanje "Luke i plovni putevi - POWA 2012" pod nazivom "Vodni promet u kontekstu regionalnog razvoja" imala je za cilj analizirati postojeće i buduće strateške odrednice razvoja saobraćaja u regiji .

Svrha ovog međunarodnog savjetovanja je bila razmjena ideja, znanja i vještina te diskusija o: sigurnosti u saobraćaju, zaštiti životne sredine, intermodalnosti i liberalizaciji saobraćajnog tržišta, pravnom aspektu, školovanju i treninzima budućih i sadašnjih sudionika prometa te prometnim strategijama pri upravljanju, planiranju i razvoju luka i vodnog prometa u svijetu, s naglaskom na Jadran. Tokom Savjetovanja, eksperti operativnih struktura programa iz EU, prezentirali su sve raspoložive programe financiranja za sektor prometa. POWA 2012 je takođe podržana od strane Hrvatske akademske zajednice i privrednog sektora.

Savjetovanje se održalo u okviru Druge regionalna konferencije "Intermodalni prevoz i razvojni projekti", koja se takođe održala u prostorijama Hrvatske gospodarske komore. Cilj konferencije je bio upoznati učesnike sa trenutnim stanjem, mogućnostima i prednostima intermodalnog transporta u regiji jugoistočne Evrope, kao i s mogućim načinima finansiranja projekata iz fondova Evropske unije, koji su dostupni u Hrvatskoj i to:
• Sedmi okvirni program Evropske unije - FP7, kojeg će u 2014. godini zamijeniti HORIZON 2020 koji će trajati do kraja 2020. godine a raspolagat će sa 80 milijardi eura, i koji je trenutno dostupan u Crnoj Gori;
• Program Marco Polo II koji služi isključivo za subvencioniranje transportnih servisa, koji nije dostupan u Crnoj Gori;
• TEN-T program koji finansira infrastrukturu te pokriva sva područja transporta. Program raspolaže s osam milijardi eura a finansiraju se projekti koji su ušli u strateške dokumente razvoja i nije trenutno dostupan Crnoj Gori;
• Program IPA (Adriatic, SEE, MED, bilateralni) preko kojih se mogu realizovati projekti prekogranične saradnje, koja obuhvata programe s državama članicama, saradnju s državama nečlanicama te uključuje transnacionalne programe (jugoistočna Evropa, Mediteran i Jadransko more). Ovaj program je dostupan Crnoj Gori.
• Program CIP EKO-INOVACIJE trenutno nije otvoren, a Program je specijalizovan za podršku novih usluga, novih materijala, novih procesa te novih proizvoda.

Predstavnik Uprave, Nexhat Kapidani, je na Savjetovanju POWA 2012 pripremio rad pod nazivom "Implementation of VTMIS in Montenegro", kojeg je pripremio u saradnji sa dr. Sanja Bauk, prodekan za nastavu na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru. Rad je prezentovan na savjetovanju i nakon prezentacije rada bilo je prilike i da se povede diskusija oko rada.

img_147811 POWA_2012_008

Na konferenciji su bili zapaženi i ostali radovi iz Crne Gore, tj. radovi kolega sa Pomorskog fakulteta u Kotoru.

 

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP