Forum o obavezama i zadacima obalskih straža država Mediterana

marsej1U Marselju (Francuska) je u periodu od 17. do 19. septembra 2012. godine u organizaciji Vlade Francuske, odnosno njenog Sekretarijata za more, održan Forum o obavezama i zadacima obalskih straža država Mediterana.
Forumu su prisustvovale sve zemlje koje svojom teritorijom izlaze na Sredozemno more, uključujući i posmatrače iz Sjedinjenih Američkih Država, Evropske agencije za pomorsku sigurnost, REMPEC-a, i nekih država Sjeverne Evrope.

 

 

Prvog dana Foruma, uvodnu riječ je imao gosp. Michel Aymeric, generalni direktor Sekretarijata za more Vlade Francuske, kojom je poželio dobrodošlicu svim učesnicima i ukazao na značaj pomorskih misija na sigurnost i bezbijednost plovidbe u Mediteranu. Takođe se u svom govoru zahvalio italijanskoj delegaciji, koja je ovu aktivnost započela 2009. godine i ukazala na neophodnost zajedničko djelovanje regionalnih država. Nakon izlaganja gosp. Michele Aymeric-a, svoje prezentacije su imali i predstavnici Francuske obalske straže, Maroka, Grčke, Alžira, Italije i Španije, kojima je potvrđen cilj skupa, a to je upoznavanje i međusobna razmjena informacija u operativnom dijelu pomorskih misija obalskih straža, ili nekih drugačije definisanih državnih organa, koji svojim djelovanjem obezbjeđuju sigurnost i bezbijednost na moru.
Grupnim radom, Forum je i konkretno ušao u problematiku pojedinih pomorskih misija kao što su traganje i spašavanje na moru, zaštita mora od zagađenja, mjesto zaklona, i buduće organizovanje i funkcionisanje ovog Foruma. U ovom dijelu, svoja izlaganja su imali predstavnici REMPEC-a, Italijanske obalske straže, Francuske obalske straže, i predstavnici administracije Španije.

marsej2 marsej3
Delegaciju Crne Gore na ovom Forumu predstavljali su članovi Interresorne radne grupe za uspostavljanje integrisanog sistema kontrole, nadzora i zaštite mora ( obrazovana Odlukom Vlade Crne Gore na sjednici od 28. aprila 2011. godine):
Kapetan Darko Vuković - Komandant Mornarice Vojske Crne Gore
Gospodin Vaso Jovićević - Samostalni savjetnik u Odjeljenju za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore
Kapetan Vladan Radonjić - Načelnik Odjeljenja traganja i spašavanja na moru Ministarstva saobraćaja i pomorstva - Uprava pomorske sigurnosti.

 

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP