Treća Jadranska konferencija o uljnim zagađenjima, Opatija, 10-12. maj 2016.

U Opatiji je, od 10. do 12. maja 2016. godine, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, održana Treća Jadranska konferencija o uljnim zagađenjima. Učesnici Uprave pomorske sigurnosti na ovoj radionici bili su Predrag Ratković i Žarko Lukšić.

 

Konferencija je, osim neposrednog izlaganja najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti zaštite mora od zagađenja sa brodova, imala za cilj povezivanje zemalja Jadranskog mora sa ostalim zemljama Mediterana i ostatka Evrope. U isto vrijeme, tokom konferencije održan je sastanak OPRC/Prevention Kontakt tačaka REMPEC-a, gdje su se predstavnici zemalja dogovorili o budućoj podregionalnoj saradnji, i gdje su razmijenili iskustva i znanja iz oblasti sprečavanja, spremnosti, intervencije i saradnje u slučaju iznenadnog zagađenja mora sa brodova.

 

Osim predstavnika vladinih institucija i ministarstava zemalja potpisnica Barselonske konvencije, 1995., učešće u izlaganju uzeli su predstavnici IMO, REMPEC, IOPC fonda, EMSA, ITOPF, Castalia, Lamor, Vikoma, Desme, itd.

 

Predstavnici Uprave pomorske sigurnosti Žarko Lukšić i Predrag Ratković informisali su učesnike konferencije o aktivnostima Crne Gore po pitanju uspostavljanja Montenegro VTMIS i zaštite mora od zagađenja sa brodova, kao i o budućim aktivnostima na jačanju kapaciteta.

 

Konferencija je u potpunosti opravdala očekivanja. Ostvaren je veliki broj kontakata sa raznim proizvođačima specijalizovane opreme i razmijenjena su iskustva sa predstavnicima drugih zemalja. 

 

Opatija

 

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP