Medjunarodna konferencija traganja i spašavanja na Mediteranu

U organizaciji Italijanske obalske straže održana je 11.10.2018.god u Rimu, Italija ‘’Međunarodna konferencija traganja i spašavanja na Mediteranu’’, na kojoj su učestvovale 16 zemalja koje se nalaze u Mediteranu. Pored njih na konferenciji su prisustvovali i predstavnici ambasada, Francuske, Njemačke i Holadnije u Italiji, kao i razna tijela Evropske Unije uključujući DG Home, koji se bavi pitanjima problema migracija u Evropi.

Konferencija je dio projekta za stvaranje MRCC-a u Libiji kojeg italijanska obalna straža razvija na zahtjev evropskih institucija - posebno Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS) i DG Home-a, koji je takođe finansirao inicijativu. U okviru ovog ambicioznog projekta uključile su se SAR organizacije svih zemalja Mediteranskog regiona i evropske i međunarodne zainteresovane strane, da zajedno raspravljaju o tome šta je to zajednička i najvažnija misija: zaštita ljudskog života na moru.

 slika1Rim 

Drugi deo Konvencije posvećen je analizi sporazuma o SAR-u na Mediteranu, uzimajući u obzir ono što je do sada uradjeno, a prije svega onoga što bi se moglo učiniti u bliskoj budućnosti za poboljšanje saradnje između zemalja, traganja i spašavanja na moru, kako bi Sredozemno more učinilo sve sigurnijim morem.

slika2Rim

Na konferenciji u ime Crne Gore prisustvovao je Žarko Lukšić, načelnik za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, koji je tom prilikom prezentovao SAR službu Uprave pomorske sigurnosti.

 

 

Registar Jahti

 

imso

image007

BALMAS

GO_TO_TOP